Erilaiset sijoituskohteet – Mikä olisi kaikkein paras vaihtoehto?

Sijoittaminen ei ole koskaan helppoa, eikä riskitöntä. Kuitenkin kiinnostus sijoittamiseen on suuri vuodesta toiseen. Toiset nauttivat enemmän perinteisestä sijoittamisesta, kun taas toisille mieleen on enemmän uudet kohteet. Jokaiselle löytyy kuitenkin omansa, jos erilaisiin sijoitustapoihin sekä kohteisiin perehtyy kunnolla kaikessa rauhassa. Pääasiassa markkinoilla on kolme erilaista tapaa sijoittaa varoja: osakkeisiin sijoittaminen, asuntoihin sijoittaminen sekä kryptovaluuttoihin sijoittaminen. Näistä osakkeisiin ja asuntoihin sijoittamista pidetään perinteisenä tapana, kun taas kryptovaluuttoihin sijoittaminen on vielä kohtalaisen tuore ilmiö.

Osakkeisiin sijoittaminen on monille tuttu ilmiö, vaikka itse ei olisi koskaan sijoittamista harrastanut. Elokuvissa ja tv-sarjoissa osakesijoittamisella ja Wall Streetillä on oma maineensa ja ne ovat usein suosittuja aiheita. Asuntosijoittajat hankkivat puolestaan asuntoja, joita he vuokraavat eteenpäin ja tekevät näin myös voittoja. Uusin kohde ovat kryptovaluutat, joita hyödynnetään niiden ominaisuuksista riippuen. Vaikka sijoittaminen on rankkaa, voi aina rentoutua mieleisensä toiminnan parissa. Toisille mieleen on seura millainen on livetulos jääkiekko tapahtumasta, toiset pelaavat konsolipelejä ja kolmannet lukevat. Näin aivot saavat lepoa päivän aikana koetulta kuormittumiselta eri sijoitusten parissa.

Miten valita sijoitustapa?

Sijoitustapa voi aiheuttaa päänvaivaa erityisesti ensimmäisiä kertoja sijoittamassa oleville. Tärkeää on kuitenkin miettiä, että millaiseksi sijoittajaksi itse koet itsesi ja millaisista asioista olet kiinnostunut. Kaikki kolme tapaa ovat hyvin erilaisia, eikä niitä ole helppoa verrata toisiinsa. Jokaisessa tavassa on myös omat hyvät puolensa sekä huonot puolensa. On hyvä aloittaa siitä, että ensimmäisenä tutustuu erilaisiin sijoitustapoihin aivan rauhassa – ja jos mahdollista, puhua asiantuntijoiden kanssa kohteista ja tutustua niihin. Nykyisin löytyy runsaasti eri alojen asiantuntijoita sekä vinkkejä netistä, joihin kannattaa tutustua sijoituksen ollessa mielessä.

Markkinoilla on erilaisia tapoja sijoittaa, osakesijoittamisen rinnalle on noussut myös osakesäästötili, joka on puhuttanut paljon sijoittajia viime vuosien aikana. Perinteisen osakesijoittamisen sekä uuden osakesäästötilin eduiksi koetaan usein niiden pitkä historia sekä selkeys. On hyvin helppoa saada apua pankista, kun ajatuksena on aloittaa osakkeisiin sijoittaminen. Tässä tapauksessa kohteisiin tulee kuitenkin perehtyä kunnolla ennen osakkeiden ostamista, sillä yritysten tulokset voivat sekä nousta että laskea. Riski on usein suuri, mutta samalla myös voitot voivat olla suuria.

Toinen sijoitustapa, jossa riskin koetaan olevan suuri, on sijoittaminen kryptovaluuttoihin. Toiset uskovat kryptovaluuttojen olevan vain ohimenevä ilmiö, joka tulee tulevaisuudessa vetämään maton sijoittajien jalkojen alta. Markkinoilla on kymmeniä tuhansia kryptovaluuttoja ja niissä on lukuisia erilaisia ominaisuuksia. Menestyvän kryptovaluutan löytäminen on haastavaa, eikä apua tähän ole helppoa löytää. Kryptovaluutat ovat myös erittäin riskaabeleja, sillä niiden arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan, jolloin arvo voi heitellä nopeasti ja pahimmillaan tuhota koko sijoitetun summan.

Asuntosijoittaminen tunnetaan turvallisimpana tapana sijoittaa, eikä siinä voitot ole yhtä suuria kuin onnistuneissa osake- ja kryptovaluuttasijoituksissa. Tasainen tulo on kuitenkin sijoittajien mieleen, sillä vain harvoin suuria ongelmia ilmenee asuntosijoittamisen ollessa kyseessä.  Valitettavasti mikään ei ole täysin turvallista ja myös asuntosijoittajat voivat menettää koko sijoittamansa omaisuuden nopeasti, jos epäonni iskee tielle. Näin ollen myös vakain sijoituskohde pitää sisällään riskin, joka on kuitenkin yleensä pienempi kuin muilla tavoilla.

Sijoittajan muistilista

Kun olet löytänyt itsellesi mieluisan tavan sijoittaa, on aika perehtyä sijoituskohteisiin. Kohteita voi olla lukemattomat määrät, joten panosta tähän vaiheeseen mahdollisimman paljon. Toiset kohteista voivat olla erittäin onnistuneita, kun taas toiset kohteet voivat osoittautua pettymykseksi. Vaikka pohjatyöt ovat usein pitkäveteisin vaihe sijoittamisessa, on se kuitenkin lopputuloksen kannalta olennainen vaihe.

Älä ikinä sijoita enempää kuin olet valmis menettämään, sillä jokainen sijoitus on aina riski. Toisissa kohteissa riski on toki suurempi kuin toisissa, mutta riski on aina olemassa. Älä siis laita kaikkia säästöjäsi yhden kortin varaan, vaan hajauta, ole kriittinen ja älä sijoita kaikkia varojasi. Nopeita voittoja ei tarjoa mikään sijoitustapa, joten sijoittaminen vaatii myös pitkää pinnaa.