Minifutuuri ja warrantit – millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat

Jos alat lukemaan sijoitusblogeja, tulet todennäköisesti nopeasti törmäämään minifutuureihin ja warrantteihin. Toiset siinä tilanteessa kiinnostuvat lisää ja ottavat niistä selvää, mutta monelle uudet termit toimivat myös syynä olla perehtymättä asiaan lisää. Tällä sivulla yritetäänkin pureutua mahdollisimman yksinkertaisella ja selkeällä tavalla näihin tuttuihin sijoitustermeihin.

Minifutuuri pähkinän kuoressa

Minifutuuri on sijoitustuote, joka tarjoaa mahdollisuuden lyhyen aikavälin sijoitukseen. Se on johdannaisinstrumentti, joka perustuu pörssilistattuun indeksiin. Minifutuurin arvonnousu tai -lasku seuraa siis indeksin muutoksia.

Minifutuurit ovat suhteellisen riskialttiita sijoituksia, sillä ne voivat muuttua arvoltaan nopeasti ja radikaalisti. Ne eivät siinä mielessä ole paras sijoituskohde aloittelijoille. Niiden hinta määräytyy suoraan pörssilistatun indeksin arvon mukaan, joten ne ovat alttiita äkillisille liikkeille. Toisaalta minifutuurit ovat myös mahdollisuus nopeisiin voittoihin, sillä ne mahdollistavat lyhytaikaisen sijoittamisen tuottoisan trendin hyödyntämiseksi.

Yksi tärkeimmistä eroista perinteisten futuurien ja minifutuurien välillä on niiden koko. Minifutuurien koko on (nimensä mukaisesti) huomattavasti pienempi, mikä tekee niistä helpommin lähestyttäviä pienille ja keskisuurille sijoittajille. Kuka tahansa yksityissijoittaja voi siis hyötyä minifutuureista.

Minifutuurit voivatkin olla hyvä lisäys sijoitussalkkuun, mutta niihin tulee suhtautua harkiten. Sijoittajan tulee olla tietoinen niiden riskeistä ja hyödyntää niitä vain, jos hänellä on vahva käsitys markkinoiden trendeistä ja kehityssuunnasta. Harvalla uudella sijoittajalla on vielä sellaista näkemystä, mutta muutaman vuoden markkinoita seuranneella voi jo olla.

Mitä warrantilla tarkoitetaan?

Warrantti on puolestaan käytännössä sopimus, joka antaa sijoittajalle oikeuden ostaa tai myydä tiettyä omaisuutta tiettyyn hintaan tulevaisuudessa. Warrantit ovat johdannaisinstrumentteja, jotka perustuvat esimerkiksi osakkeisiin, indekseihin tai valuuttoihin. Sijoittaja, joka ostaa warrantin, odottaa omaisuuden hinnan nousevan (ikään kuin Bull-sertifikaatti), jolloin hän voi myydä warrantin hyvällä voitolla tai käyttää sitä omaisuuden ostamiseen halvemmalla hinnalla.

Warrantit ovat erittäin joustava ja monipuolinen sijoitusväline, joskin niillä pelaaminen vaatii oman harjoittelunsa. Ne tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden osallistua markkinoille pienemmällä pääomalla kuin perinteiset sijoitusvälineet. Warrantit tarjoavat myös suuremman vipuvaikutuksen, joka tarkoittaa, että voitto- tai häviömahdollisuudet ovat paljon suuremmat kuin perinteisillä sijoituksilla. Tällaista sijoittamista voidaan pitää aggressiivisena ja riskialttiimpana.

Warrantit ovat melko helppoja ostaa ja myydä, koska ne tarjotaan usein suurilla arvopapereiden vaihtelumuodoilla kaupankäynnille. Tämä tarkoittaa, että sijoittajilla on helppo käyttää warrantteja eri markkinoilla ympäri maailmaa. Lisäksi useimmat warrantit ovat avoimia julkisen kaupankäynnin kohteita, joten sijoittajilla on helppo saada tietoa warrantin historiasta, arvosta ja sen muuttamisesta. Jätä meille palautetta, jos haluat, että jatkossa käsittelisimme lisää erilaisia sijoitustermejä blogissamme.

Sijoittaminen hyvä aloittaa vähitellen

Moni lykkää sijoittamisen aloittamista vähän kuin uuden kielen opettelemista. Ajatellen, että sitten kun aika on oikea, niin se hoituu nopeasti kuntoon. Kuitenkin sekä kielen opettelu että sijoittaminen on parempi aloittaa vähitellen ja alkaa kartuttamaan osaamista vähitellen. Kenestäkään ei tule sijoitusneroa yhdessä yössä, eikä kukaan opi uutta kieltä yhdessä kuukaudessa.

Yksi hyvä tapa on alkaa kasvattamaan omaa sijoitussalkkuaan joka kuukausi pienellä summalla, esimerkiksi 100 eurolla. Tämän voi tehdä joko automaattisesti tai manuaalisesti kursseja seuraamalla. Moni pankki ja sijoitusalusta tarjoaa kaupankäyntiä varten kaiken tarvittavan myös uusille sijoittajille.

Sijoittamisessa oppii koko ajan uutta, joten siinäkin mielessä on parempi tapa aloittaa pienillä sijoituksilla ja kasvattaa omistuksiaan tiedon karttuessa. Riskiä voi vähentää myös hajauttamalla salkkua sekä sijoittamalla esimerkiksi rahastoihin osakkeiden sijaan. Sijoittamisesta tulee monelle harrastus, joka on myös palkitseva. Itsetunto kohenee, kun omat omaisuudet kasvavat.